שיחה על אימון, מאמן וחזון








בעיני אימון הוא עבודה על
ההוויה האנושית באמצעות התבוננות על המציאות (על היש) כפי שהיא, התבוננות שיוצרת בהירות, במטרה לשנות את ההקשר לדברים. ברגע שאנו מתבוננים ומשנים הקשרים, השינוי שמתרחש הוא הווייתי, וזה מה שיוצר את התפוקות והתוצאות..."
















הנחת הבסיס שלי אומרת:
 כאשר אין תקשורת אימונית יש קצר. הדבר נכון לגבי ארגונים ולגבי עצמנו". ועל זה בדיוק עובד המודל שפיתח אפי לאימון ארגוני, עבודה על ההוויה הארגונית של חברות עסקיות. שינוי ההקשר של הארגון כולו למחסומים שונים בתוכו, שינוי שיביא, לדבריו, במהלך התהליך ובסופו, לתפוקות עסקיות שלא היו אפשריות עד כה, בהוויה הארגונית הקודמת.





 


מציצים /                                                                          << חזרה
שיחה על אימון, מאמן וחזון עם אפי לנדאו / ענת קלו לברון

"החזון שלי לגבי האימון אומר שאימון לא זקוק לתשתית של שום מקצוע אחר, מכיוון שהוא התשתית הבסיסית ביותר. בעוד חמש שנים, כאשר תוקם חברה חדשה, תהיה בה כבר בתחילת דרכה תשתית אימונית, כפי שתהיה בה תשתית מחשובית, תשתית תקשורתית ותשתית אנושית".

לפני כשבועיים התקשר אלי אפי לנדאו, מנכ"ל חברת אפי לנדאו קואצ'ינג בע"מ, מבכירי המאמנים לחברות וארגונים בארץ. היה לו מאוד חשוב שנשוחח על איך הוא רואה את מקצוע האימון ומה הם הגורמים הבסיסיים הדרושים למאמן כדי להצליח בתפקידו. הוא קרא את הראיון שפרסמנו עם טל רונן, וחש צורך עז להגיב לדבריו. כשסיפרתי לו שנושא הגיליון הוא חזון, החלטנו שנשלב בין שני הדברים, חזונו האישי והארגוני מחד, ותגובה לעיקרי הדברים של טל רונן מאידך. את השיחה עימי ערך אפי יום לאחר שחזר מטיול רומנטי עם בת זוגו בדרום צרפת. היה בו משהו שונה, בטיול. הפעם הם החליטו לנסוע לטיול לא מתוכנן. אמנם הייתה מסגרת לטיול, הם ידעו מהם המקומות בהם יבקרו, אך לא היה להם מושג היכן ילונו, גם לא בלילה הראשון. הם החליטו לסמוך על עצמם, על היקום ועל דרום צרפת. גם כאשר מדבר אפי על אימון ועל התכונות המכשירות מאמן לעשות את תפקידו נאמנה, השורש ס.מ.ך מופיע במגוון רחב של הקשרים.

בניגוד לטל רונן, אפי חושב שמאמן לא צריך שום ידע מקדים כדי להיות מאמן. זה לא אומר שהוא חושב שכל אחד יכול להיות מאמן, אך בעיניו, הידע לא רק שלא תורם למאמן, לעתים הוא אף עומד לו לרועץ. "מאמן אמור לשאול, אמור להקשיב ולא אמור להביא כלום. ידע הוא בהחלט משהו שיש לנו נטייה להביא. יתרה מזאת, לעתים אף ראוי שנתאמן על איך להזיזו הצידה". מעבר לזה, יש ארבעה גורמים בסיסים שהופכים, לדבריו, אדם למאמן טוב. הראשון הוא כמובן, לימוד טכניקת אימון. שלושת האחרים נתמכים ותומכים זה את זה: מאמן חייב לסמוך על האימון, לסמוך על הלקוח ולסמוך על עצמו. ורק אחרי שארבעת אלו יתקיימו, יתקיים הדבר שכל מאמן שואף אליו, התמסרותו המוחלטת של המתאמן לתהליך".

אתה יודע שהתפיסה הזו, שמאמן לא צריך ידע בתחומים אחרים כדי להיות מאמן טוב, מעוררת התנגדות.
"בעיני אימון הוא עבודה על ההוויה האנושית באמצעות התבוננות על המציאות (על היש) כפי שהיא, התבוננות שיוצרת בהירות, במטרה לשנות את ההקשר לדברים. ברגע שאנו מתבוננים ומשנים הקשרים, השינוי שמתרחש הוא הווייתי, וזה מה שיוצר את התפוקות והתוצאות, או במילים אחרות את ה-Doing. העובדה שאנחנו יודעים דברים לא יוצרת עשייה, לפחות לא לאורך זמן. כולנו יודעים שאם נאכל פחות ונעשה פעילות גופנית נרזה, ולמרות זאת ידיעה זו לא גורמת לנו לרזות. לא מספיק לדעת, צריך שיהיה לדברים שאנו עושים הקשר. כשיש לאדם הקשר של תודעת חוסר, או לחלופין הקשר של תודעת שפע, הוא פועל ממקומות אחרים לגמרי ומגיע לתוצאות אחרות. לכן, היות המאמן בעל ידע לא יעזור ללקוח בתהליך האימון, אבל כשמאמן גורם ללקוח להתבונן בבהירות על חייו ולעשות שינויי הקשרים למחסומים שלו, הוא בהחלט עוזר לו."

מה משמעות האמירה 'מאמן צריך לסמוך על מקצוע האימון'?
"עדיין מאוד נדיר שיש מאמנים שזהו המקצוע הראשון בחייהם. רוב האנשים שמגיעים למקצוע האימון, עסקו לפני כן במשהו אחר. זה ברור שהדרך ה"כאילו" אוטומטית, הקלה ביותר, היא לאחוז במקל משני קצותיו, להמשיך ולשלב בין המקצוע הקודם למקצוע החדש. בכל מעבר תחום ושינוי קריירה יש באופן טבעי גם חוסר וודאות. אחד המקומות שלאנשים הכי קשה להיות בהם זה חוסר הוודאות, ולכן כל כך קשה להם לוותר על מי שהם היו קודם, סמנכ"ל שיווק, מנהל חטיבה או עו"ד מצליח, אבל בפועל הם שוכחים שהם עשו את המעבר כי משהו כבר לא עבד עבורם. אני, למשל, גיליתי שבמשך כל עשרים השנים שבהן הייתי עיתונאי ועורך בעיתון גלובס לא הכרתי חברים חדשים. כל החברים שהיו לי היו מתקופת האוניברסיטה. הבנתי שסגרתי את עצמי בפני העולם. למרות זאת, גם כשאני החלטתי להיות מאמן בחנתי כאופציה ראשונה לעשות גם וגם. כמעט שהיה לי הסכם חתום עם גלובס, אבל אז הגעתי להכרה שזה לא יכול להיות. קלטתי שאם אני סומך על האימון אז אני לא צריך שום בטחון אחר. פעמים רבות אני רואה כרטיסי ביקור של מאמנים, עליהם כתוב 'מאמן, יועץ ומנחה סדנאות'. מאמנים מרגישים שעל ידי כך שהם מגיעים ללקוח ומציעים לו גם וגם וגם, הם מגבירים את הסיכויים להפוך את הלקוח ללקוח שלהם, כשבפועל ההיפך הוא הנכון - באופן הזה הם משדרים ללקוח שהם בעצמם לא סומכים על האימון, ובכך מעבירים לו את התחושה שגם הוא אינו יכול לסמוך. ברגע שזו הדרך בה המאמן פונה ללקוח, ההוויה שלו כלפי הלקוח היא הוויה של 'אני לא סומך על האימון', ומאחר ואימון הוא תהליך הווייתי, מסר זה משפיע על התהליך עצמו, זו נבואה שמגשימה את עצמה".

מאיפה נובע הביטחון הכה נחוש במקצוע האימון?
"החזון שלי לגבי האימון אומר שאימון לא זקוק לתשתית של שום מקצוע אחר, מכיוון שהוא התשתית הבסיסית ביותר. בעוד חמש שנים, כאשר תוקם חברה חדשה, תהיה בה כבר בתחילת דרכה תשתית אימונית, כפי שתהיה בה תשתית מחשובית, תשתית תקשורתית ותשתית אנושית". לדבריו של אפי, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאימון מעצים וממקסם את ההשפעות שיש לדיסציפלינות אחרות הנהוגות כיום בעבודה אישית וארגונית, דיסציפלינות העוסקות בייעוץ, השתלמויות, הדרכות ובניית תכנית אסטרטגית. יועץ שיגיע לארגון לאחר אימון, המלצותיו תיקלטנה טוב יותר. "אימון בעיני לא מחליף יעוץ. יעוץ מביא ידע וגורם לתובנות, אבל כמו שאמרנו, זה לבד לא מספיק. בדרך כלל היועץ מסתובב בארגון, בודק, מתבונן, מגיע למסקנות, מעביר אותן ואת הפעולות שיש לנקוט למנכ"ל, וזהו. פה הוא סיים את תפקידו. בדרך כלל הארגון ידע גם קודם שזה מה שהוא צריך לעשות. עכשיו הוא קיבל גם המלצה של יועץ, ועדיין הדברים לא קורים. הדרך היחידה שדברים יקרו, זה כאשר ישתנה ההקשר של העובדים לדברים. אחת הדוגמאות הנפוצות היא ניהול זמן. יש אלף ואחד קורסים על ניהול זמן. לא שמעתי אחד שעבר את הקורס והוא מנהל את הזמן שלו יותר טוב. חייב להיות שינוי הקשר, ולכן חייב להיות גם אימון. הנחת הבסיס שלי אומרת: כאשר אין תקשורת אימונית יש קצר. הדבר נכון לגבי ארגונים ולגבי עצמנו". ועל זה בדיוק עובד המודל שפיתח אפי לאימון ארגוני, עבודה על ההוויה הארגונית של חברות עסקיות. שינוי ההקשר של הארגון כולו למחסומים שונים בתוכו, שינוי שיביא, לדבריו, במהלך התהליך ובסופו, לתפוקות עסקיות שלא היו אפשריות עד כה, בהוויה הארגונית הקודמת. כמובן שכחלק מהתהליך עובד אפי עם לקוחותיו על בניית החזון הארגוני שלהם "אני מציע לארגונים להתחבר למקום שהם חולמים עליו, לחזון שלהם. לא רק לחזון ה'קטן' העונה על השאלה איפה אנחנו רוצים להיות, אלה להתחבר לחזון הגדול העונה על השאלה: מי אנו רוצים להיות ומה אנו רוצים לתת לעולם".

קל מאוד להתרשם שאפי נאמן לדרכו. לאורך כל השיחה הביטחון והאמונה שהוא מפגין במקצוע האימון, במתאמניו ובעצמו, כמאמן, מעוררים השראה וחשק להיות בנקודה בה אתה סומך בצורה מוחלטת, מתוך אמונה מלאה שלא ניתנת לערעור, על התהליך. המסר העיקרי שלו למאמנים הוא:
"אימון הוא מקצוע בפני עצמו, תסמכו עליו, הוא הכי עוצמתי שיש".


efi@elcoaching.co.il