|
אימון אישי לעסקים /
מודל המסקנות - המסע אל התשתית
"אדם הולך בדרך ורואה נהר עצום. הגדה הקרובה מפחידה ומסוכנת והגדה הנגדית בטוחה. הוא אוסף בולי עץ ועלווה, בונה רפסודה, חוצה את הנהר בעזרתה ומגיע לצד השני.
עכשיו, נניח שאחרי שהוא הגיע לצד השני, הוא מעמיס את הרפסודה על כתפיו ונושא אותה לכל מקום אליו הוא הולך.
האם זה מצביע על כך שהוא משתמש ברפסודה בצורה הנכונה והמתאימה? לא. אדם בר דעת יבין שהרפסודה הייתה מאוד שימושית עבורו כאשר חצה את הנהר והגיע בבטחה לצד השני. אך מרגע שהגיע לשם, היה זה נכון להשאיר את הרפסודה מאחור ולהמשיך בדרכו בלעדיה. זהו שימוש נכון של הרפסודה.
בדרך דומה, יש להחזיק בכל האמיתות על מנת לחצות/לעבור. אין להחזיק בהן מרגע ההגעה ואילך. עליך להרפות אפילו מהתובנה המדהימה ביותר ובעלת הערך הגדול ביותר, ועוד יותר, כאשר אין לה ערך רב".
(מתוך "בודהא האדם המואר" - אוסף חיבורים קדושים בעריכת סטפן מיטשל)
כמה אמיתות, מסקנות או רפסודות כאלה, אנו סוחבים על גבנו? אותן מסקנות מהותיות על עצמנו ועל חיינו שמזמן הפסיקו להיות רלוונטיות.
באימון לפי מודל המסקנות, המבוסס על גישת האימון האונטולוגי, אנו מציבים סימני שאלה על אותן מסקנות, שהן המקור והתשתית לפעולות שאנו עושים או לא עושים, ולפיכך מנהלות את חיינו.
אימון אונטולוגי הוא אימון על התודעה. הנחת היסוד באימון היא, שכל הדברים שקורים בחיינו, במערכות היחסים שלנו עם אנשים, עם הגוף שלנו, עם כסף, עם שפע, עם זמן וכו' – הם השתקפות של התודעה שלנו. לכן באימון נחקור את השאלה: מי אנו בהתייחסות לכל תחום בחיינו, מתוך ההנחה שמי שאנו בהוויה שלנו קובע את התוצאות.
המסקנות נסתרות מאיתנו, הן הנקודות העיוורות שלנו. אנו נוכחים להשתקפות שלהן במציאות. למשל: אני מתעסק רוב הזמן ב"כיבוי שרפות", תיבת המייל שלי רוויה במיילים שלא חזרתי אליהם, לקוחות משלמים לי באיחור, יש לי משימות רבות "פתוחות", אני לא מבקש בקשות, אני נמנע מלומר "לא", קשה לי לגבות כסף, אני נמנע מעימותם, אני איש של "שחור ולבן", ועוד.
אנו לומדים לחיות עם מקומות אלה, ששואבים מאיתנו אנרגיות רבות. אנו לומדים להסתדר איתם, לרצות אותם, לעקוף אותם, לתת להם הצדקה ולעיתים גם להתגאות בהם. אנו לומדים לחיות עם העובדה שהם מנהלים לנו את החיים.
במקביל, אנו מטפחים, כפיצוי, את החוזקים שלנו. החוזקים שהם נוסחאות הניצחון שלנו, ולא תמיד נמצאים במתאם לערכינו. המסקנות יוצרות עבורנו מציאות תפיסתית שמונעת מאיתנו לפעול על פי הערכים שלנו. המסקנה מכוונת לפעולה על פי החוזקים שלנו. אימון לפי מודל המסקנות מאפשר למתאמן להתחבר לערכים בחייו ולפעול לפיהם.
באימון על פי מודל המסקנות אנו מוצאים את הדרך להפיק תוצאות במתאם לערכים שלנו, ולנהל את עצמנו טוב יותר במקומות בהם המסקנות מנהלות אותנו.
מילת המפתח במודל היא ניהול. ניהול עצמי טוב יותר, ברמה גבוהה יותר. כאשר המידה בה אנו מנהלים את המסקנה תהיה יותר גבוהה לאחר האימון, חיינו ישתנו בהתאם.
מודל המסקנות בנוי משני שלבים עיקריים:
שלב ההתבוננות. בתקופה זו מקבל/ת המתאמן ארגז כלים המסייע בידיו להתבונן על מציאות חייו ולהיות נוכח למקומות שהיו נסתרים לו לפני כן. תוך כדי התהליך, הוא מזהה באילו מקומות בחייו הוא מנוהל יותר על ידי מסקנות ופחות מנהל אותן בעצמו.
שלב החקירה האימונית. בתקופה זו מתבונן וחוקר המתאמן את אותם מקומות שזיהה, שמנהלים אותו בחייו. לאחר שהוא מזהה את המסקנה המפעילה אותם, הוא מגדיר לעצמו איך הוא רוצה להתפתח ומי הוא היה רוצה להיות במקומות אלה, כדי לנהל אותם במידה גבוהה יותר מאשר קודם לתהליך האימון. המידה הגבוהה יותר של ניהול, מאפשרת שינויים ופריצות דרך בחייו העסקיים והאישיים.
מודל המסקנות מבוסס על דרך האימון האונטולוגי. הוא מאפשר לנו לראות את הגוונים העדינים של החיים, שלא תמיד אנו רואים אותם.
הרופא, הפילוסוף והסופר ההודי, דיפאק צ'ופרה, החי בארה"ב, אמר: "להבין את טבעה הקסום של התודעה זה לרכוש עוצמה אדירה. זה להבין שבכל רגע בחיינו, יש לנו את הכוח להגשים כל דבר שאנו רוצים". |
|
|